Gezellig en makkelijk appeltaartje

Mijn pubers eten alleen gaaf fruit. Bij de eerste bruine plek worden bananen al niet meer gegeten (al springt een van de pubers dan meteen in de bananenbroodbakstand), druiventrossen waar ook maar een zielige tussen zit, zijn verdacht en appels in de fruitschaal met maar de neiging tot rimpelen zijn verdacht en worden keihard gecancelled. Maar niet door mij!

Taart, handig voor overschot en overblijfsels

Overblijfsels en overschot zijn perfect voor taart en cake! En sinds ik in Brussel heb gewoond, ben ik fan van frangipane, een heerlijk smeuïge amandelvulling. Ik was aanvankelijk wat geintimideerd door deze lekkere en heerlijk zachte variant van de amandelspijs, maar ik heb hem dankzij een supersimpel recept van Rutger Bakt nu omarmd en bak tot vervelens toe taartjes met een frangipane-laag. Dus ook met zielige appeltjes van de fruitschaal en de appels die maar bleven vallen in de Duitse boomgaard. Maar zo'n extra laag amandelsmaak maakt álles toch iets royaler zullen we maar zeggen.

Boodschappen

  • Kant en klaar bladerdeeg (zo'n cirkel op een rol, lekker makkelijk!)
  • 3 appels 
  • 100 gram amandelmeel (tip van Tiets: Lidl)
  • 80 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • rasp en sap van een halve citroen
  • beetje zout
  • schep suiker
  • snuf kaneel

Wat ga je doen?

- Verwarm de oven voor op 175 graden

- Bekleed de vorm met bakpapier (scheelt enorm veel geboen achteraf en je tilt de taart er makkelijk mee uit de vorm. Maar het bakpapier vochtig onder de kraan en frommel het tot een bal, daarna leg je het veel makkelijker in de vorm. 
- Bekleed de hele bodem en de rand met bladerdeeg
- Bak het bladerdeeg even een minuut of 10 blind voor. Prik gaatjes in de bodem en leg er een cirkel van bakpapier op. Verzwaar dit met wat spiterwten of officiële bak-erwten)
- Snij de appels in dunne plakjes en doe ik een kom. Besprenkel met het sap van de halve citroen en strooi er een schep suiker en een flinke snuf kaneel over. Voorzichtig omscheppen zodat de plakjes zo heel mogelijk blijven.
- Maak de frangipane door amandelmeel, zachte boter, suiker, bloem, eieren en de citroenrasp te mixen. 
- Haal na een minuut of tien de bodem uit de oven. Laat een minuut of 5 afkoelen
- Verdeel de frangipane over de bodem
- Verdeel de appelplakjes over de frangipane, je kunt ze er heel mooi in steken en zo een patroon maken.
- De taart is in een minuut of 40 klaar. Prik er even met een sateprikker. Komt 'ie schoon uit de frangipane, dan is het goed.
 
Extra's 
- Voor een mooie glimmende korst: bestrijken met geklust ei (als je de twee eieren even apart klutst voordat je ze door het frangipane mengsel doet, gebruik je een klein beetje hiervan voor de korst - scheelt weer een ei ;-)
- Voor een shiny finish van de taart besmeer je 'm achteraf met wat opgewarmde abrikozenjam of kweepeergelei. Let wel, daar wordt 'ie ook weer zoeter van. 

Jij ook zo'n taart bakken in zo'n gezellige vorm? 
Ze zijn er in heel vele toffe kleuren. Taartvorm Gresnovo Ø 27 cm: €25,-

taartvorm